akte-skola.se
2017-02-09
Aktiehandel
Markera läst

Vad är en aktie – Pernilla skapar en webbshop

vad är en aktie

I den här artikeln går vi igen vad en aktie är och visar med ett exempel varför aktier behövs.

Pernilla har länge varit trött på sitt arbete som tågvärd. Vareviga dag skall hon kontrollera biljetter i tågen och ständigt dessa resor runtom i Sverige och vara borta från familjen. Det enda som har varit bra är att hon har haft mycket tid att tänka när landskapet har svischat förbi utanför fönstret. Tänka på hur hon skall förverkliga sin företagsidé!

Pernilla har länge varit sugen på att starta en webbshop som säljer klockor. Hon tycker att det finns många fördelar med just klockor. De är ganska dyra (förhoppningsvis högre marginaler), lätta att packa och skicka och det behövs inte så stort lager för att få plats med alla klockor. Dessutom är hon ju vansinnigt intresserad av just klockor och har bra koll på marknaden. Det enda problemet just nu är att få ihop kapital för att kunna skapa ett aktiebolag och ha råd att köpa in en webbshop och ett lager med klockor. Så hon har bestämt sig för att ta hjälp av investerare som har en massa pengar liggande som såklart skall användas för att få igång Pernillas webbshop.

Vad gör Pernilla med aktierna?

Lösningen för Pernilla är alltså att låta andra gå in som delägare i hennes aktiebolag. Hon låter helt enkelt investerare få delägande till en viss andel i bolaget mot att hon får pengar att komma igång. Pernilla har från början 1000 aktier i bolaget och varje aktie säger hon är värd 800 kr vilket gör att hennes bolag är värderat (enligt Pernilla) till $ 1000·800 = 800\,000\,kr $.

Hon har fått två investerare som äger 25 % och 24 % av bolaget och Pernilla äger resten. Så bolaget har följande ägarstruktur och aktieägande:

  • Pernilla: Äger 51 % av bolaget vilket motsvarar 510 aktier, hon investerar 408 000 kr i bolaget när det startas.
  • Investerare 1: Äger 25 % av bolaget vilket motsvarar 250 aktier, de investerar 200 000 kr i bolaget när det startas.
  • Investerare 2: Äger 24 % av bolaget vilket motsvarar 240 aktier, de investerar 192 000 kr i bolaget när det startas.

Varje ägare får ett aktiebrev (kan göras i digital form) som visar hur många aktier de äger och vad aktierna kostade. Pernilla gör också en aktiebok som listar hur ägandet av bolaget ser ut.

Vad är en aktie – Visar ägandet i ett aktiebolag.

Pernilla har nu fått pengar att komma igång med sin webbshop och har förstås massa arbete med utveckling, marknadsföring och försäljning att utföra. Investerarna kommer förstås att komma med goda råd men förväntar sig ändå att deras investering skall ge avkastning. En aktie är ju en rätt till bolagets tillgångar och resultat vilket deras aktiebrev bevisar att de har. De ser även hur hårt Pernilla kämpar och att hon är duktig och smart så de tror att deras investering kommer att löna sig många gånger om.

Aktier i börsnoterade bolag

I ett mycket mycket större bolag än Pernillas kommer det att finnas mycket mer aktier och massor av fler ägare. Men även i dessa bolag så fungerar det på samma vis med aktierna. De visar att du som investerare har rätt till bolagets tillgångar och resultat i förhållande till hur mycket du äger. Som om du som aktieinvesterare har köpt 10 av ett bolags 40 miljoner aktier så äger du alltså $ \frac{10}{40\,000\,000}=0,000025\,\% $ av bolaget.  Du har då rätt till utdelningar i förhållande till denna andel.

Dela artikeln
658 ord i artikeln

Ekonomibegrepp i artikeln

  • Aktie: En ägarandel i ett aktiebolag.
  • Aktiebok: En förteckning över alla som äger aktier och hur mycket de äger.
  • Aktiebrev: Ett dokument som visar vem och hur mycket som ägs av ett bolags aktier.
  • Delägare: Företag eller privatperson äger en procentuell andel av ett företags aktier.
  • Procent: Anger hur många hundradelar som något är av en helhet. Om du äger 10 % av ett aktiebolag så äger du alltså $10\,\%=\text{Tio hundradelar}=\frac{10}{100}$

Externa resurser

Bolagsverket om aktier
Videotips