akte-skola.se
Nybörjare Aktiehandel
Markera läst

Risker med aktiehandel

Innan du ger dig in på att handla med aktier måste du även känna till att det finns risker. I värsta fall kan du förlora allt du har investerat och att investera i aktier är därmed hela tiden en process att bedöma hur stora risker du tar.

Risker och privatekonomi

Eftersom vi antar att du som läser detta oftast är en privatperson som väljer att investera dina pengar i aktier istället för att låta dem ligga inaktiva på ett bankkonto så skriver vi framförallt utifrån det perspektivet i den här artikeln.

De allra flesta “förståsigpåare” kring privatekonomi brukar rekommendera att man har en buffert kortsiktigt och en buffert på lång sikt. Hur stor buffert som rekommenderas beror på det liv du lever. En person eller familj som har barn, hus och bil kommer att behöva ha en större buffert än en student som hyr ett litet studentrum under sina studier. Tanken med bufferten är ändå densamma – att den skall skydda din privatekonomi när det händer oförutsedda händelser och dina kostnader ökar under en längre eller kortare period.

Så att investera hela din buffert i aktier med hög risk (exempelvis små tillväxtbolag) kan vara att riskera hela din privatekonomiska trygghet. Det kan alltså vara värt att fundera igenom hur stor del av dina tillgångar som du inte skall investera så att du behåller en trygg privatekonomisk situation.

Diversifiering och olika typer av företag

Ett annat sätt att hantera risken är att fundera igenom vilka typer av bolag som du investerar i. Man brukar säga att aktier i mindre företag visserligen kan ge en större avkastning men har en ett mycket högre risk-index (33,9 %) medan aktier i större företag har en lägre avkastning men ett lägre risk-index (20,3 %).

Det finns ett annat mått på detta som kallas för Beta-värde. Här gäller att börsen som helhet har Beta värdet 1. Om en aktie då har ett Beta-värde på 1,2 så innebär det att den aktien rör sig 20 % mer än börsen som helhet. Detta innebär att den här aktien är mer volativ (kursen rör sig mer upp och ned än börsen som helhet) och därmed har en högre risk.

Du kan därför sprida dina risker mer genom att investera i olika typer av bolag. Det här kallas för att man diversifierar sin aktieportfölj genom att både ha bolag med större risk och bolag med mindre risk. Om du endast har en aktie så kommer din risk att vara mycket högre än om du har 20 olika bolag i din portfölj.

Riskens två sidor

För att lyckas på aktiemarknaden så måste du utsätta dig för risk mer eller mindre. Marknaden fungerar så att ju högre risk du är villig att ta desto större chans är det att du kan göra stor vinst. Men det här är förstås ett mynt med två sidor. Utsätter du dig för stor risk så är ju också möjligheten att förlora större.

I slutändan handlar det om hur stor risk du som person är villig att utsätta dig för och hur gott du sover om natten när du utsätter dig för den risken. Sluta därför aldrig att reflektera kring denna risk och lägg upp en plan för hur du hanterar den så att du inte riskerar din privatekonomi.

Dela artikeln
632 ord i artikeln

Ekonomibegrepp i artikeln

• Risk - Kan definieras som möjligheten att händer som du inte vill skall hända
  • Volativitet - Hur mycket kursen rör sig upp och ner.
  • Beta-värde - Ett mått på en akties volativitet i jämförelse med hela marknaden där hela marknaden har Beta-värdet 1. Om aktien har ett Beta-värde på 1,3 så rör sig aktien 30 % mer än marknaden.
  • Diversifiering - Innebär att sprida riskerna i sin aktieportfölj genom att ha flera olika bolaget i olika branscher.
  • Aktieportfölj - Alla aktier som du äger.
Videotips