akte-skola.se
2018-06-18
Aktier och lån
Markera läst

Låna pengar för att köpa aktier

Låna pengar till aktier

Om du funderar på att låna pengar för att köpa aktier så måste du alltid tänka igenom riskerna för att göra det och på vilket sätt du lånar för dina aktieköp. Det är ingen bra idé att exempelvis ta ett privatlån (lån utan säkerhet) med en ränta på 8 % för att köpa aktier. Då tar du en hög risk och möjligheten att förlora pengar blir större. Så vilka vägar finns för att belåna sig för aktieköp och vad skall man tänka på?

Framför allt är det viktigt att din privatekonomi inte äventyras, det viktigaste är att det finns möjlighet i din ekonomi att kunna ansöka om ett lån om det finns behov av det. Du ska då välja ett lån där du klarar av avgifter och ränta utan problem. Jämför gärna privatlån för att hitta det bästa lånet med rimligast förutsättningar.

Belåna bara en del av innehavet

Att låna pengar till aktier handlar mycket om att minimera din risk för att inte riskera framtida vinster och inte äventyra din privatekonomi. Ett sätt att göra det är att belåna en liten del av ditt innehav. Låt säga att du exempelvis har 100 000 kr investerade i aktier och du har en stark tro (det handlar ju alltid om vad man tror i slutändan) på att en eller flera aktier kommer att gå upp. Då skulle du som ett exempel kunna ta ett lån som motsvarar 30 % av ditt innehav och istället ha 130 000 kr investerade.

Poängen med det här är förstås att minimera din risk men ändå öka möjligheten för större avkastning. Det här kallas för att man skapar en hävstång i sina investeringar med hjälp av lånet. Det

Tänk på var du du lånar pengar och vilket typ av lån

Du behöver även tänka igenom var (vilken bank) du lånar pengar och vilket typ av lån som du tar. Det finns exempelvis lån som kallas för privatlån som kan användas till egentligen vad som helst då det är ett lån utan säkerhet. Dessa lån har oftast alldeles för hög ränta och innebär en hög risk.

Istället kan det vara bra att söka sig direkt till den bank du använder för att göra aktieinvesteringar. Exempelvis erbjuder nätbanken Avanza möjligheten att låna pengar med dina värdepapper som säkerhet. Då kommer din effektiva ränta att vara mycket bra.

Tänk på när du lånar pengar och till vilken aktie

En aspekt på belåning är också när du lånar och till vilken aktie du lånar till. Det här handlar om att följa börsen som helhet och att förstå när möjligheten till framtida vinst är som störst. Det är också en bedömning av vilken aktie som har goda framtidsutsikter. Om exempelvis börsen som helhet och aktien du har spanat in är mycket högt värderade så kommer risken för en nedgång att vara ganska stor. Om förhållandet är det motsatta så är kanske istället riskerna mindre.

Ha en långsiktig strategi

Om du funderar på att låna pengar till aktier så bör du även ha en långsiktig strategi där du vet vilka mål du har med ditt sparande och investeringar. Fundera till exempelvis på om dina mål är rimliga. Historiskt så har aktier ökat i snitt med cirka 11 % per år men på kortare sikt så är svängningarna både uppåt och nedåt ganska kraftiga. Det kan därför vara bra att vara långsiktig och även ha en långsiktig plan med ditt lån och när det skall genomföras och det överhuvudtaget skall göras.

Sammanfattning – Låna pengar till aktier

Att ta ett lån till aktieköp bör vara ett mycket välplanerat beslut och är du oerfaren med aktiehandel så bör du nog undvika detta. Det är viktigt att minimera riskerna och att ta rätt typ av lån vid rätt tillfälle. Dessutom att du lånar av en bank som erbjuder möjligheten att ha ditt redan existerande innehav som säkerhet.

Om du väljer att ta ett lån till aktieköp så se till att ha en långsiktig strategi med din aktier och att du bara belånar en del av ditt innehav så att du minimerar dina risker.

Dela artikeln
Mer om Aktier och lån
856 ord i artikeln

Ekonomibegrepp i artikeln

  • Ränta - Kostnaden för att få ta ett lån.
  • Risk - Kan definieras som möjligheten att händer som du inte vill skall hända.
  • Aktiebörs - Aktiebörsen är det verktyg, eller den plats, där handel med aktier/värdepapper sker. I Sverige finns två stycken börser som heter Nasdaq OMX Stockholm (etablerade bolag) och NGM Equity (Tillväxtbolag).