akte-skola.se
2016-09-22
Nybörjare Aktiehandel
Markera läst

Jämförelse av nätbankerna Avanza, Nordnet och Aktieinvest

I den här artikeln håller vi koll på de olika villkoren och avgifterna hos de vanligaste nätbankerna som erbjuder aktiehandel. Framförallt är den här artikeln till för dig som skall välja bank eller funderar på att byta den bank du använder för att investera i aktier med.

Några generella råd kring val av bank för aktiehandel

I princip alla storbanker som Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB har förstås möjligheten för dig som sparare att investera i aktier och fonder. Det kan ju kännas lockande att bestämma sig för att hålla sig till sin bank men vi vill ändå nämna att det kanske inte är det lönsammaste på lång sikt.

Idag finns det specialiserade banker som Avanza, Nordnet och Aktieinvest som bara fokuserar på att erbjuda bra möjligheter och funktioner för fondhandel och aktiehandel. Dessa banker är ofta mycket användarvänliga och har lägre avgifter. Dessutom är du inte begränsad till bara storbankens utbud av fonder. Dessa banker är dock inte lika kända bland gemene man och därför kan det vara bra att diskutera dessa lite extra.

Så nedan hittar du jämförelse av de banker som har specialiserat sig på just värdepappershandel.

Jämförelse av nätbanker för aktiehandel

Avanza
Kontoavgifter Inga avgifter för ISK, KF eller VP-konto
Prisplaner  Mini, small, medium, fast pris
Rörligt courtage  0 % – 0,25% beroende på prisplan
Lägsta courtage  1-99 kr
Beskrivning  Hos Avanza kan du välja mellan en mängd olika konton och prisplaner/courtageklasser för att du skall kunna välja det som passar dig bäst.
Till Avanza

 

Nordnet
Kontoavgifter Inga avgifter för ISK, KF eller VP-konto
Prisplaner Mini, liten, mellan, fast
Rörligt courtage 0,069 % – 0,25 % beroende på prisplan
Lägsta courtage  1-99 kr
Beskrivning Hos Nordnet kan du välja mellan en mängd olika konton och prisplaner/courtageklasser för att du skall kunna välja det som passar dig bäst. Avgifter och upplägg på konton är likvärdiga med Avanzas.
Till Nordnet

 

Aktieinvest
Kontoavgifter Inga avgifter för ISK, KF eller VP-konto
Prisplaner Bas, Mini och Medlem
Rörligt courtage 0,055 % – 0,13 % beroende på prisplan
Lägsta courtage 39-99 kr
Beskrivning Det som skiljer Aktieinvest från Avanza och Nordnet är framförallt de möjligheter och förmåner som erbjuds för dig som är medlem i aktiespararna. Så är du detta eller planerar att bli det så är det värt att undersöka denna bank.
Till Aktieinvest

 

Sammanfattning av jämförelsen

Som du säkert märker så liknar upplägget hos dessa tre aktörer varandra. Så gällande avgifter och priser så finns det inget självklart val vilken bank man skall välja. Själva har vi länge varit kunder till Avanza och varit nöjda med det. Vi har hört att många är lika nöjda med Nordnet så vi kan inte rekommendera någon bank framför den andra.

Dela artikeln
757 ord i artikeln

Ekonomibegrepp i artikeln

  • Kurtage (Courtage) - Avgift för att köpa och sälja en aktie.
  • Investeringssparkonto (ISK) - Ett konto där skatten dras på hela beloppet på kontot och där du slipper deklarera.
  • Kapitalförsäkring (KF) - En försäkring där skatten dras på hela beloppet på kontot och där du slipper deklarera. Du äger inte aktien du investerar i
  • Värdepapperskonto (VP-konto) - Kan ses som ett bankkonto med skillnaden att här bokförs värdepapper istället för pengar. Skatten beräknas beroende på vinst.