akte-skola.se
2016-11-24
Aktiebolaget
Markera läst

Insiders – Personer som vet lite mer än dig

Insiders

I ett aktiebolag så finns det en del personer som vet lite mer än dig som aktieägare. Dessa personer har före alla andra tillgång till uppgifter om hur det senaste kvartalet eller året har gått. Dessa kallas för insiders på engelska eller personer med insyn på svenska.

Vilka är insynspersonerna?

Insiders är de personer i ett företag som har tillgång till information som inte allmänheten har. Vanligtvis är det företagsledningen med VD i spetsen, revisorer och styrelsemedlemmar. Självklart måste en företagsledning kunna hålla viss information otillgänglig från aktieägare, annars skulle en konkurrent kunna köpa aktier i bolaget och därmed få full insyn i bolagets viktigaste beslut.

Men för att dessa insiders inte skall kunna utnyttja sin information för egen och andras vinning så finns det en rad viktiga regler vad en insider får och inte får göra.

Insiderlagen – Skyddar marknaden från insiders

I Sverige kallas den lag som styr vad insynspersoner får och inte får göra för insiderlagen. Här förbjuds insiderpersoner att utföra handlingar som baseras på sådan information som endast de känner till. De får heller aldrig tipsa eller ge råd till andra personer om denna information så att de kan dra vinning av detta.

Vi kan leka med tanken att de skulle få agera på den information som bara de har för att förstå varför detta skydd är så viktigt. En storägare som också sitter i som ordförande i styrelsen har tillgång till information mycket tidigare än andra. Om bolaget innan en rapport har gjort en brakförlust så skulle storägaren kunna sälja av sitt innehav till ett mycket bättre pris än efter rapporten då allmänheten har kännedom om detta.

För liknande händelser inte skall kunna ske obemärkt så måste dessa personer anmäla alla sina affärer i aktien till värdepapperscentralen som sedan publicerar dessa så att allmänheten kan ta del av dem. Du hittar dessa affärer på insiderlistan som många tidningar publicerar, du kan också hitta denna lista hos finansinspektionen. Kolla exempelvis deras insidersök: http://insynsok.fi.se/

När skall man hålla koll på insiders?

Du som investerare har alltså möjlighet att hålla koll på insynspersonerna och följa hur de agerar. Det finns anledning att följa deras handel som underlag för sina egna beslut. Det finns tom statistik som visar att det lönar sig på lite längre sikt att ta rygg på insiders.
Det finns alltså anledning att ta med vad insynspersoner har gjort och inte gjort den senaste tiden i ditt beslutsunderlag för din aktiehandel. Ju närmre centrum i företaget som personen du följer sitter desto intressantare är den också för dig då exempelvis en VD har mycket mer information än vad en revisor kanske har.

Dela artikeln
524 ord i artikeln

Ekonomibegrepp i artikeln

  • Insider - Person som har tillgång till mer information än allmänheten om ett företag och som med denna kan påverka aktiekursen.
  • Insiderlistan - Finansinspektionens sätt att lista personer med insiderkunskap.
Videotips