akte-skola.se
2017-02-09
Nybörjare Aktiehandel
Markera läst

För hur mycket pengar skall jag köpa aktier

En fråga som vi genom åren fått många gånger är hur mycket pengar man skall köpa aktier för. Frågan är förstås mycket viktig att ställa sig men tyvärr också nästan omöjlig att svara på för någon annan än dig som har pengarna som skall investeras.

Det man istället kan istället kan göra är att lägga fram några olika strategier för hur man för in sina pengar från ett sparande på ett sparkonto eller från sin lön in på aktiemarknaden på ett tryggt vis. Målet är förstås att minska risken att förlora värdet men ändå ha möjlighet till en rejäl värdeökning. Genomgående i den här artikeln vill vi istället lyfta fram att det är viktigare att fråga sig när man skall investera och i vad än hur mycket man skall investera.

Riskera aldrig din privatekonomi

Innan vi går in på lite olika strategier så vill vi även nämna att det är mycket viktigt att känna till att du faktiskt kan förlora allt som du har investerat. Går ett företag i konkurs så är också aktien värd 0 kr. Så chansa aldrig med dina pengar så att du kan förstöra hela din privatekonomi och din buffert. Investera alltid så att du kan sova gott om natten.

Minska risken genom att investera regelbundet

Låt säga att du har ärvt 20 000 kronor och att du nu äntligen skall ta tag i det här med aktier. Du bestämmer dig för en aktie och stoppar hela summan i denna aktie. Två veckor efter ditt köp visar det sig att företagets kvartalsrapport visar att resultatet är mycket dåligt beroende på att den svenska valutan. Aktien störtdyker och du säljer en vecka senare med en förlust och tänker att aktiemarknaden inte är något för dig och återgår istället att ha dina pengar i madrassen, dvs på ett sparkonto.

Historien här ovan avslöjar att personen som gör investeringen inte har gjort sin läxa gällande aktiemarknaden. Det går upp och det går ner beroende på att det är så för företag och att konjunkturen hela tiden svänger. Hur kunde en person som inte är så påläst ännu istället göra för att investera sina 20 000 kr?

Ett alternativ är att istället investera regelbundet i en aktie man tycker är intressant. Låt säga att du investerar 2000 kr i månaden i aktien under 10 månader. Det som händer då är att du får ett slags snittpris under denna period och du är inte lika beroende av hur det går just för stunden. Om du dessutom investerar i en period där börsen är lågt värderad så kommer du att få ett lågt snittpris totalt sett.

På det här viset kommer man undan den rätt felställda frågan hur mycket man skall investera och styr istället om det till när man skall investera. Samtidigt minskar du risken att köpa alldeles för dyrt.

Låt fundamental analys styra dina insättningar

Istället för att fundera på hur mycket du skall investera så kan du fundera på när du skall investera. Nu handlar den här artikeln inte om att värdera företag genom fundamental analys då det är ett mycket större ämne. Kortfattat så analyserar man genom fundamental analys om ett företags aktie är lägre värderad än vad den borde vara och att vi därmed kan förvänta oss en börsuppgång. Så om du anser att ett företag är det så skall du investera i det företaget just då.

Nu svarar detta förstås inte på frågan hur mycket du skall investera i aktien. Däremot ger det dig ett underlag för hur stor risk det är att investera just nu och indirekt får du ju då hjälp att ta beslut om hur mycket som du vågar att investera.

Följ ekonomin i sin helhet och investera i rätt tid

Ett annat perspektiv på denna fråga är att fundera på var i konjunkturen som vi befinner oss? Inte heller detta svarar på frågan hur mycket skall våga investera. Däremot hjälper det dig i din analys om hur stor risk det är att investera just nu. Om det är lågkonjunktur kan det ju faktiskt vara så att många bra aktier är lågt värderade och att risken för stora förluster är mindre än om det är högkonjunktur och högt värderade aktier. Då kanske du vågar investera större summor under dessa perioder än om allt är högt värderat och det finns risk för bubblor som spricker.

Sammanfattning

I den här artikeln om hur mycket pengar man skall investera i aktier så är det några saker som vi har velat lyfta fram
Riskera aldrig din privatekonomi. Tänk på att det alltid finns en risk att du förlorar pengar när du investerar i aktier så var noggran med att skydda din egen ekonomi.
Om du är nybörjare med aktier och vill minska dina risker så kan du investera lite varje månad istället för allt på en gång. På det viset kan du minska risken att investera allt precis innan en nedång.

Fundera på när du skall investera i aktien och i vilken aktie du skall investera i innan du trycker på köpknappen. På det viset har du ett bättre underlag för hur mycket som du skall våga investera.

Dela artikeln
1023 ord i artikeln

Ekonomibegrepp i artikeln

  • Aktiemarknad - En marknad där utbyteshandel med värdepapper sker mellan företag och investerare och mellan investerare och andra investerare.
  • Fundamental analys - Metod för att värdera aktier som beror på hur man värderar företagets framtida vinster.
  • Konjunktur - Ett mått på ett lands ekonomiska tillstånd som mäts i BNP.
  • Lågkonjunktur - När BNP och ett lands ekonomiska tillstånd är lågt.
  • Högkonjunktur - När BNP och ett lands ekonomiska tillstånd är högt.