akte-skola.se
Nybörjare Aktiehandel
Markera läst

Courtage och Aktiehandelns kostnader

Målet med att spara och investera i aktier är förstås att du skall kunna öka ditt värde. Framförallt gör du detta genom att investera i rätt aktier vid rätt tidpunkt. Men du kan också lyckas bättre genom att hålla nere dina kostnader för aktiehandeln.

Vad är courtage (kurtage)?

Det banken tjänar på dig som investerar i aktier är framförallt den avgift som kallas för courtage. Här används ibland det svenska ordet kurtage för att beteckna detta även om det vanligaste är att använda engelskans courtage.

Den här avgiften tar banken ut varje gång du köper eller säljer en aktie. Oftast så dras avgiften på slutet av bankdagen från ditt aktiekonto och det är inget du behöver administrera själv. Om du vill jämföra bankernas courtage så kan du göra det på den här sidan hos oss.

Storleken på avgiften kan variera mycket och den beror på en rad olika faktorer och på bankens regler. Det är alltså svårt att definitivt säga vad den kan vara för just dig. Några olika faktorer som de beror på är:

• Vilken typ av kund du är hos banken och vilket konto du väljer. Exempelvis kan avgiften vara lägre om du väljer ett konto hos en nätbank där begränsningarna är större (tex endast handel i svenska aktier och investeringar under en viss summa).
  • Det brukar ofta finnas ett lägsta courtage som du kan se som en slags fast avgift. Sedan innehåller även courtaget en rörlig del som varierar beroende på vilket typ av konto du har.
  • Om du gör stora affärer så finns det ofta ett alternativ för fast courtage så att den rörliga delen inte blir alltför stor.
  • Courtaget kan vara högre vid handel i internationella aktier.
  • Hur mycket pengar du handlar för och hur ofta du handlar. Exempelvis är avgifterna annorlunda upplagda för den som handlar mycket (tex vid daytrading) mot vad de är som köper aktier mer sällan.

Banker som Avanza och Aktieinvest har idag väldigt låga courtage då de har anpassat sina system för aktiehandel för privatpersoner.

Exempel – Vad är ett vanligt courtage?

Låt säga att du under en dag köper aktier i Trelleborg (som utvecklar lösningar som tätar, dämpar och skyddar krävande industriella applikationer) för 10 000 kronor som inte är en helt omöjlig summa för en privatperson att investera. Du har ett konto hos nätbanken där du betalar 39 kronor som lägsta courtage och har en rörlig del på 0,15 %.

Den rörliga delen blir då 0,0015·10 000 = 15 kr vilket understiger 39 kr och du betalar istället 39 kronor i courtage.

Om du istället hade köpt aktier för 46 000 kr så skulle den rörliga delen bli 0,0015·10 000 = 60 kr vilket blir det courtage som du istället betalar och denna summa dras oftast i slutet av bankdagen.

Enligt samma beräkningar så betalar du även courtage när du säljer dina aktier.

Jämförelse av nätbanker för aktiehandel

Avanza
Kontoavgifter Inga avgifter för ISK, KF eller VP-konto
Prisplaner  Mini, small, medium, fast pris
Rörligt courtage  0 % – 0,25% beroende på prisplan
Lägsta courtage  1-99 kr
Beskrivning  Hos Avanza kan du välja mellan en mängd olika konton och prisplaner/courtageklasser för att du skall kunna välja det som passar dig bäst.
Till Avanza

Nordnet
Prisplaner Mini, liten, mellan, fast
Rörligt courtage 0,069 % – 0,25 % beroende på prisplan
Lägsta courtage  1-99 kr
Beskrivning Hos Nordnet kan du välja mellan en mängd olika konton och prisplaner/courtageklasser för att du skall kunna välja det som passar dig bäst. Avgifter och upplägg på konton är likvärdiga med Avanzas.
Till Nordnet

Aktieinvest
Prisplaner Bas, Mini och Medlem
Rörligt courtage 0,055 % – 0,13 % beroende på prisplan
Lägsta courtage 39-99 kr
Beskrivning Det som skiljer Aktieinvest från Avanza och Nordnet är framförallt de möjligheter och förmåner som erbjuds för dig som är medlem i aktiespararna. Så är du detta eller planerar att bli det så är det värt att undersöka denna bank.
Till Aktieinvest

Sammanfattning av jämförelsen

Som du säkert märker så liknar upplägget hos dessa tre aktörer varandra. Så gällande avgifter och priser så finns det inget självklart val vilken bank man skall välja. Själva har vi länge varit kunder till Avanza och varit nöjda med det. Vi har hört att många är lika nöjda med Nordnet så vi kan inte rekommendera någon bank framför den andra.

Dela artikeln
1075 ord i artikeln

Ekonomibegrepp i artikeln

• Kurtage (Courtage) - Avgift för att köpa och sälja en aktie.
Videotips