akte-skola.se
2018-05-14
Nybörjare Aktiehandel
Markera läst

Att köpa och sälja en aktie

Jämförelse mellan investeringssparkonto, VP konto och kapitalförsäkring

När gäller aktier är det många som vill springa innan man har lärt sig att gå. Vad menar vi med detta?

Det är helt enkelt lätt att rusa iväg och börja köpa och sälja aktier innan man har lärt sig grunderna och funderat igenom vad, när och hur mycket man skall köpa. Men om du har lärt dig grunderna och läst på lite grann om vad aktier är så är detta artikeln för dig. Här kommer vi nämligen att gå igenom hur du rent praktiskt köper och säljer aktier.

Pelle köper sina första aktier

I den här artikeln hittar vi på att vi ska hjälpa Pelle att komma igång med att handla med aktier. Det är nämligen så att Pelle sedan två år tillbaka har fast jobb och en ganska trygg ekonomi. Varje månad har Pelle lite pengar över som han har satt in på ett sparkonto. Tyvärr är räntan på det här sparkonto så usel att Pelle har börjat fundera på om det finns något bättre att göra med pengarna så att de växer.

Han har fått tips från en kollega att aktier är ett bra sätt att få sina pengar att växa men han har ingen aning om hur han ska börja. Pelle kommer nu till oss här på aktie-skola.se och ber om hjälp. Så här är våra råd till Pelle.

Våra råd till Pelle för att komma igång med aktiehandel

Pelle, det finns ett antal olika saker som är viktiga för dig att känna till och ta beslut om innan du kommer fram till den punkten där du köper eller säljer aktier. För att göra det enkelt för dig så sammanfattar vi dessa punkter I följande lista. Här beskriver vi varje punkt kortfattat men självklart länkat vi till en mer djupgående artikel.

1. Du behöver välja en bank som är anpassad till aktiehandel

Det första du behöver göra är att välja en bank. Visserligen kan du förstås köpa och sälja aktier hos det allra flesta storbanker här i Sverige. När vi pratar om storbanker så menar vi banker som Nordea, Swedbank, handelsbanken och SEB. Hos alla dessa banker kan du köpa och sälja aktier.

Det finns dock även banker som har specialiserat sig på det här med aktiehandel. Dessa typer av banker är ofta både billigare och bättre rent tekniskt för att handla med aktier. Nuförtiden sker i princip all handel med aktier på internet så det är bra att välja bank som har en smidig lösning för detta. Exempel på sådana banker är Avanza, Nordnet och AktieInvest.

Om du vill fördjupa dig om detta så rekommenderar vi den här artikeln där vi jämför de olika bankerna som erbjuder aktiehandel.

2. Du behöver välja ett konto som passar dig

När du har bestämt dig för vilken bank du vill använda dig av så måste du även välja ett konto eller en försäkring som din aktiehandel skiljer i. Det finns framförallt tre olika typer av konton som du kan välja på.

Värdepapperskonto (VP-konto): Det här är det traditionella kontot som historiskt har funnits längst. När du köper och säljer aktier inom ett sådant här konto så redovisade alla affärer som du göra under ett år i din deklaration. Om du gör vinst på din affärer så betalar du vinstskatt (cirka 30 %) men gör du förluster så har du möjlighet att kvitta dessa. Många brukar tycka att det är lite krångligt att redovisa sina affärer i samband med deklarationen på den så kallade K4-blanketten.

Investeringssparkonto (ISK): På ett investeringssparkonto slipper du krånglet med att redovisa dina affärer i samband med deklarationen. Här beror nämligen inte skatten på din vinst eller förlust utan denna sätts kvartalsvis beroende på värdet på kontot och hur mycket som sätts in och tas ut. Skatten beror på statslåneräntan och den senaste tiden har det varit ganska lönsamt skattemässigt att ha ett investeringssparkonto.

Kapitalförsäkring (KF): Det här är egentligen inget konto utan en försäkring som dina aktier ägs inom. Skattemässigt så är detta konto ganska likt investeringssparkontot, den stora skillnaden är att du egentligen inte äger aktierna som finns i din kapitalförsäkring, det är det försäkringsbolaget som gör. Kapitalförsäkring var väldigt populärt bland investerare innan investeringssparkontot infördes.

Om du vill fördjupa dig inom de olika kontona och jämföra dessa med varandra på en rad olika punkter så rekommenderar vi att du läser den här artikeln.

3. Du behöver välja vilken eller vilka aktier du vill köpa

Det är egentligen en hel vetenskap att välja vilka aktier som du skall köpa. Så vi tänkte inte skriva så mycket om detta här. Istället kan du fördjupa dig inom lite olika strategier för investeringar i aktier, tex fundamental analys eller teknisk analys.

4. Du behöver förstå begreppen spread, kurtage (courtage) och orderdjup

Nu börjar det kanske att redan nu bli väldigt många nya begrepp. Men det här är de sista råden för den här gången. Innan du trycker på köp knappen vill vi nämligen nämna något om spread, kurtage (courtage på engelska) och orderdjup. Det är nämligen så att när du sitter på nätbanken så kommer nämligen dessa begrepp dyka upp på din skärm och det är bra att då känna till dessa. Så här kommer en liten kort ordlista för att förklara dessa begrepp.

Spread – Detta är skillnaden mellan köpkurs och säljkurs för en aktie. De som säljer aktien vill ju sälja den så dyrt som möjligt och de som köper aktien vill ju köpa den så billigt som möjligt. Därför kommer du att se lite olika ”bud” på din datorskärm där det vanligaste är att affären sker någonstans i mitten mellan dessa bud.

Kurtage (courtage) – Varje gång du köper eller säljer en aktie så tar banken ut en avgift för affären. Det är så de tjänar pengar på dig som aktieinvesterare. Så det är bra att du känner till detta begrepp och att denna kostnad finns. Det finns även en rad olika avgiftsnivåer på detta så att det är bra att du jämför de olika bankerna (som vi nämner ovan).

Orderdjup – När du genomför dina affärer så kommer du säkerligen att se ett antal olika staplar under rubriken orderdjup. Dessa visar antalet investerare som vill köpa eller sälja till ett visst pris. Här går det alltså att få en viss indikation av den nuvarande tendensen i aktien även om du får ta det med en nypa salt då ordrarna går att dölja.

Tips för att komma vidare

Dela artikeln
1360 ord i artikeln

Ekonomibegrepp i artikeln

  • Värdepapperskonto (VP-konto) - Kan ses som ett bankkonto med skillnaden att här bokförs värdepapper istället för pengar. Skatten beräknas beroende på vinst.
  • Investeringssparkonto (ISK) - Ett konto där skatten dras på hela beloppet på kontot och där du slipper deklarera.
  • Kapitalförsäkring (KF) - En försäkring där skatten dras på hela beloppet på kontot och där du slipper deklarera. Du äger inte aktien du investerar i
  • Kurtage (Courtage) - Avgift för att köpa och sälja en aktie.
  • Spread - Detta är skillnaden mellan köpkurs och säljkurs för en aktie.
  • Orderdjup - Visar antalet investerare som vill köpa eller sälja till ett visst pris
  • Fundamental analys - Metod för att värdera aktier som beror på hur man värderar företagets framtida vinster.
  • Teknisk analys - Metod för att värdera aktier utifrån historiska rörelser av aktiekursen.